Synlig eller skjult?

Skimmelsvamp kan være synligt og skjult

Det er meget kort sagt de to valg du har, når du skal vælge en gør-det-selv test for skimmelsvamp. Vil du teste for synlig eller skjult skimmelsvamp.

Er din bolig angrebet af skimmelsvamp, kan det optræde synligt på et tilgængeligt område (f.eks. væg eller loft). Men skimmelsvampen kan også gemme sig bag f.eks. tapet eller paneler.

Du kan selv teste for både synlig og skjult skimmelsvamp. Typisk skal du vælge en overfladetest til at teste for synlig skimmelsvamp på en tilgængelig overflade. Omvendt skal du vælge en test for skjult skimmelsvamp, hvis du har mistanke om skimmelsvamp, selv om der ikke er synlige tegn i dit hjem.

Test for skimmelsvamp på overflader – køb her

Vi tilbyder fem forskellige test til overflader. Og her er PRO-Clean god og billig at starte med. Med PRO-Clean kan du således både hurtigt og nemt tjekke en overflade/et område, hvor du har mistanke om vækst af skimmelsvamp.

Viser testen et højt niveau af skimmelsvamp, kan du rense området med et desinficerende og svampedræbende rensemiddel. Herpå bør du teste området igen med en PRO-Clean.

Viser også denne test et højt niveau af skimmelsvamp, eller vender problemet med skimmelsvamp tilbage efter noget tid, bør du overveje en mere avanceret test. Den vil kunne give en mere præcis indikation af mængden af skimmelsvamp og/eller hvilke arter skimmelsvamp, du døjer med.

Alternativt kan du bestille en fugt- og skimmelsvampundersøgelse. Så kan vores skimmel-ekspert hjælpe med en grundig og professionel undersøgelse af dit hjem samt give dig mulige løsningsforslag. Læs mere om vores undersøgelser her.

Du kan købe en skimmeltest til overflader fra helt ned til DKK 50 pr. test (ved 10 stk.) inkl moms og fragt. Du kan læse mere og købe din skimmeltest til overflader her.

Det vil i øvrigt i de fleste tilfælde være en god ide, at supplere en test for synlig skimmelsvamp med en test for skjult skimmelsvamp. Særligt hvis du eller en anden døjer med helbredsproblemer, der kan tilskrives skimmelsvamp, eller der har været vandskade, uden at der efterfølgende er blevet skimmelsaneret.

Test for skjult skimmelsvamp – køb her

Har du mistanke om, at der gemmer sig skimmelsvamp bag paneler, vægge eller lignende, skal du teste luften eller støvet i boligen. Vi kan tilbyde dig fire testmuligheder for skjult skimmelsvamp.

Den billigste (Settle Plate lufttest) giver ikke kun en god indikation, men er også nem at bruge. Denne lufttest findes også i en udgave (Settle Plate lufttest med rapport), hvor du får en analyse fra et laboratorium af testen. Analyse-rapporten fortæller, udover mængden, også hvilke arter af skimmelsvamp, der eventuelt er fundet på testpladen.

Vælger du en af de to dyrere test (Rodac og DNA), skal du teste støv, der har ligget i din bolig i mindst nogle uger. Det gør testene mere præcise, ligesom du får svar på både mængde og arter af skimmelsvampe, der måtte være.

Døjer du med helbredsproblemer, der kan skyldes skimmelsvamp, anbefaler vi normalt en af disse dyrere test for skimmelsvamp. Du får nemlig en udførlig rapport, der kan fortælle, hvis der er skimmelarter, som normalt kun findes indendørs. Så har du noget at gå videre med til f.eks. dit boligselskab eller forsikringsselskab.

Du kan læse mere og købe test for skjult skimmelsvamp her.